Isländska bankchefer i fängelse

I dessa tider när bedrägeriet sker helt öppet så är det, vad jag vet, bara ett land som tar tag i problemen på rätt sätt;
genom att låta de ansvariga ta konsekvenserna för sina handlingar.

8 8 8

Den tidigare ordföranden och VD:n för den isländska Byr Savings Bank har dömts till fyra och ett halvt år bakom galler efter att ha befunnits skyldiga till bedrägeri. Landets högsta domstol fann att Jon Thorsteinn Jonsson och Ragnar Zophonias Gudjonsson missbrukat sina positioner som ledande befattningshavare i Byr när de beviljade ett lån på 800 miljoner ISK (4,9 miljoner euro) till Exeter Holdings ehf, precis då det isländska banksystemet var på randen till kollaps i 2008.

Exeter använde sedan lånet för att köpa Gudjonssons och Jonssons aktier i Byr, och satte upp dem för försäljning som säkerhet för lånet.

Ett uttalande som publicerats på isländska Högsta domstolens hemsida sa att domarna var hårda, eftersom ”omfattningen av brottet var betydande.” Det fortsatte att Gudjonssons ”överträdelse begicks inom ramen för sitt mandat” som VD för Byr och att Jonssons åtgärder ”befriade honom från personliga garantier för lån”.

http://www.icenews.is/index.php/2012/06/15/former-icelandic-bank-execs-jailed-for-fraud/

8 8 8

Läs mer om föredömliga Island och ekonomi här:
https://christalbum.wordpress.com/tag/island/

8 8 8

1 tanke på “Isländska bankchefer i fängelse

Skriv

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s