Segelfartyget S/V Estelle har bordats av israeliska krigsmakten

Segelfartyget S/V Estelle har bordats av israeliska krigsmakten IDF på internationell vatten utanför den egyptiska kusten, rapporterar flera källor.

Efter att omringats av ett antal örlogsfartyg ur den israeliska krigsmakten IDF så bordades segelfartyget S/V Estelle vid 10.15-tiden på internationellt vatten några mil nordväst om Gazaremsan. Det rapporterar svenska Ship to Gaza på sin internetsida och bordningen har bekräftats av IDF.

IDF skriver att israeliska flottister bordade ”Estelle, ett skepp som var på väg till Gazaremsan, för att försöka bryta blockaden” och att bordningen skedde i ”enlighet med internationell rätt” och att inget våld användes.

Ship to Gazas mediatalesman Mikael Löfgren säger till Aftonbladet att ombordvarande Dror Feiler ringde honom på satellittelefon och meddelade att ”det var fem till sex militärbåtar som kom och maskerade militärer gick ombord”. Sedan bröts samtalet.

Mikael Löfgren vet inte vad som hänt eller kommer att hända nu, men enligt IDF:s meddelande bogseras S/V Estelle till den israeliska hamnen Ashdod.

S/V Estelle la ut från Umeå i juni och har sedan dess seglat flera tusen sjömil mellan olika hamnar på väg mot Medelhavet och Gazaremsan. Bland annat avsåg de föra vissa efterfrågade förnödenheter genom blockaden och väcka internationell opinion kring situationen i Palestina och Israel. Ombord på S/V Estelle fanns bland annat cement, en vara som är belagd med importrestriktioner i och med Israels blockad av Gazaremsan.

Artikeln tagen från: http://www.friatider.se/israel-bordade-sv-estelle

http://shiptogaza.se/Pressrum/Pressmeddelanden/estelle-being-attacked

Skriv

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s